horunge......

Horunge, grafisk term för en ensam, ofullständig textrad eller ensamt ord, i början eller slutet av ett stycke, som hamnat på annan sida eller i annan spalt än resten av stycket.

Man skiljer på två typer av horungar. En dubbel horunge är då sista raden i ett stycke hamnar högst upp i en ny spalt eller på en ny sida. En enkel horunge är då första raden i ett stycke hamnar längst ner på en sida eller i en spalt. Den enkla horungen brukar de flesta formgivare idag acceptera, men den dubbla horungen brukar de flesta grafiska formgivare/redigerare göra allt för att undvika.

Särskilt betänkligt är det när en ensam rubrikrad står nederst på en sida, och det stycke, som rubriken avser kommer överst (utan rubrik) på nästa sida. Vid omflödning måste detta kontrolleras på alla efterföljande sidor. En obetydlig ändring kan vid komplicerad text få förödande konsekvenser längre fram.

Vid god typografi skall horungar inte förekomma. Grundregeln är att ett (del)stycke nederst på en sida (spalt), och ett (del)stycke överst på en sida (spalt) vardera ska omfatta minst två rader (minst den ena skall vara fullständig). Populära ordbehandlingsprogram som Microsoft Word ser automatiskt till så att detta fungerar rätt. Att se till att det blir så är ibland annars ett besvärligt typografiskt problem.

Ursprungligen är horunge en benämning för ett utomäktenskapligt barn och har även använts som grov svordom.



Kommentarer
Postat av: Din far och mor.

Hej och många stora grattis till Melvin!!!



Vi har varit i Köpenhamn i förra veckan och bla därför inte ordnat med present till Melvin (skäms...).



Är bortrest även denna veckan men vi skall ordna detta.



Vad önskar han sig??? Ge oss några förslag så kommer det en försenad present.



Djäkla fräck bil - förstår att du minns din. Vad var det den hette??



Krama Melvin extra från oss och förklara för honom!!!



Kramar från Mor och Far!

2008-05-19 @ 13:49:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0